Indiferent ca este vorba despre sezonul rece sau cel cald, indicele de confort termic trebuie sa se incadreze in parametrii optimi, pentru ca tu si familia ta sa va simtiti bine in propria locuinta. Acesta influenteaza atat starea de bine, cat si sanatatea. De asemenea, el include calitatea aerului din interior, umiditatea acestuia si temperatura resimtita de corp.
Cuprins:
- Indice confort termic – ce este si cum il afli
- Confortul termic – cum sa te bucuri de el in locuinta ta
1. Indice confort termic – ce este si cum il afli
In primul rand, trebuie sa cunosti definitia confortului termic. Acesta este descris ca o senzatie de bine pe care o resimte corpul, atat in exterior, cat si in casa, dar si atunci cand treci de la un mediu la altul. Pentru a te asigura ca acest lucru este posibil, trebuie sa tii cont de umiditatea sau uscaciunea aerului si temperatura.
In cazul cladirilor de tip locuinta, umiditatea ar trebuie sa sa fie intre 45% si 55%, insa nu este deranjant daca indicele creste putin mai mult. Daca este mult mai scazuta, vei resimti senzatia de „aer uscat”, insa acesta poate fi mai usor de tolerat decat cel umed. Astfel, atunci cand limita superioara este mult peste recomandarile specialistilor, vei avea o senzatie de transpiratie excesiva si apare foarte repede condensul si impresia de „aer rece”. Acest lucru inseamna ca umiditatea deja devine o problema si te poti astepta la mucegai si disconfort temic, mai ales in timpul iernii. De aceea, temperatura dintre tavan si podea trebuie sa fie omogena sau cat se poate de apropiata.
Parametrii de confort termic se pot defini ca un indicator orientativ, deoarece, presupune un calcul matematic pentru a-l obtine. Daca el este sub 79 de procente, inseamna ca aerul din interior este placut, insa daca depaseste acesti parametrii, el devine irespirabil. Ii poti afla foarte usor, prin achizitionarea unor senzori digitali.
Daca nu asiguri un confort termic in casa, te poti lovi de probleme respiratorii, dureri de cap, stari de oboseala, probleme de sanatate, ameteala, reactii alergice si multe alte simptome asemanatoare. De asemenea, el este foarte important in cazul bebelusilor, care nu au o imunitate dezvoltata.
Fiecare camera ar trebui sa aiba o temperatura anume. De exemplu, in living 22 de grade sunt suficiente, iar in dormitor 19-20 de grade iti vor oferi confortul de care ai nevoie. In ceea ce priveste camera bebelusului, aici trebuie sa fie putin mai cald, chiar si 24 de grade. Pe timpul noptii, temperatura nu trebuie sa fie una ridicata, pentru ca vei intampina probleme cu somnul.
2. Confortul termic – cum sa te bucuri de el in locuinta ta
Pentru a te asigura ca umiditatea se incadreaza in parametrii optimi, cea mai eficienta solutie este achizitionarea unui dezumidificator de uz casnic. Acesta iti va oferi o multime de avantaje si te ajuta chiar si la imbunatatirea calitatii somnului. Odata instalat, reduce mirosurile neplacute si intensitatea atacurilor de astm, creste imunitatea organismului, imbunatateste concentrarea si productivitatea, dar si capacitatea pulmonara.
Mai mult decat atat, in cazul in care locuiesti la casa, iar zona din imprejurimi este predispusa la conditii meteo nefavorabile, vei avea nevoie de un dezumidificator in caz de inundatii. Umiditatea extrema provoaca foarte multe pagube, iar eforturile financiare de a o combate devin extrem de costisitoare. De aceea, un astfel de sistem va scurta mult durata de uscare a peretilor sau diferitelor piese de mobilier umede.
Atunci cand vine vorba despre temperaturile foarte ridicate din timpul sezonului cald, sistemul de climatizare, precum aparatul de aer conditionat, joaca un rol extrem de important. De exemplu, cele portabile sunt o solutie eficienta pentru intreaga casa, deoarece, au o structura foarte rezistenta, performante si usor de instalat si transportat.
De asemenea, asigura-te ca aerisesti zilnic interiorul, pentru ca va ajuta la stabilizarea unei temperaturi optime. Izolatia buna este si ea un factor esential, mai ales pentru etajele superioare.
Asadar, daca intelegi cat de important este confortul termic, nu vei mai sta pe ganduri si vei achizitiona sisteme care sa imbunatateasca calitatea vietii tale si a intregii familii! Ia in considerare informatiile si sfaturile de mai sus si bucura-te de o locuinta cu aer curat, respirabil si sanatos!
Surse foto: Pexels.com, Shutterstock.com