Cum functioneaza dezumidificatorul – lucrurile pe care trebuie sa le cunosti inainte de a-l folosi

Cum functioneaza dezumidificatorul - lucrurile pe care trebuie sa le cunosti inainte de a-l folosi

In functie de numerosi factori, precum clima, sezonul, regiunea in care locuiesti si caracteristicile cladirii, umiditatea din incaperi poate varia. In anumite cazuri, poate fi deranjanta sau poate crea pagube: umflarea tencuielii, afectarea structurii de rezistenta, a mobilierului sau a altor obiecte, aparitia mucegaiului, bacteriilor si a altor microorganisme nocive pentru sanatate.

 

Din fericire, indiferent de dimensiunea spatiului care necesita dezumidificare, exista solutii care sa combata aceasta problema. Aparatele de pe piata functioneaza in general dupa acelasi principiu, al condensarii, iar pentru acestea diferentele dintre ele exista doar la nivelul componentelor. In articolul de mai jos vei afla mai multe despre acest subiect si despre cum sa folosesti corect un dezumidificator.

 

Cuprins

  1. Principiul de functionare al dezumidificatorului
  2. Cum functioneaza dezumidificatorul – cum folosesti acest aparat

 

1. Principiul de functionare al dezumidificatorului

 

Daca observi condens pe ferestrele casei tale, acest lucru inseamna ca umiditatea este ridicata si ca ai nevoie de o solutie pentru aceasta problema. Chiar daca nu se vede cu ochiul liber, in atmosfera, apa poate exista si sub forma gazoasa. Ea poate proveni din numeroase surse: de la uscarea rufelor in casa, calcatul rufelor, pana la gatitul fara ventilatie corespunzatoare. De asemenea, exista si spatii unde umiditatea este inevitabila: piscine, centre de wellness etc. Pentru ca aceasta sa nu afecteze spatiul respectiv, este nevoie de un dezumidificator.

Principiul de functionare al dezumidificatorului

Un astfel de aparat functioneaza prin aspirarea aerului din incapere. Acesta il atrage in interiorul sau, elimina umezeala din aer si apoi il elibereaza inapoi in camera. Umezeala se scurge in rezervorul de colectare, ce trebuie golit in mod regulat.

Cum elimina aparatul umezeala din aer?

In aceasta privinta, dezumidificatoarele seamana partial cu un aer conditionat sau cu un frigider, deoarece racesc aerul. Cum are loc aceasta refrigerare? Asa cum este mentionat mai sus, aparatul aspira aerul umed, cu ajutorul unui ventilator care il aspira in interior. Dupa ce trece de filtrul de aer grosier, acesta ajunge la vaporizatorul rece, format din tevi cu sau fara lamele, prin care circula un agent frigorific antrenat de compresor. Odata cu acest proces, umiditatea din aer condenseaza, trecand din stare gazoasa in stare lichida si picura in rezervorul de colectare a condensului.

Dupa ce particulele de apa au fost indepartate, aerul trece prin unitatea de condensare, sectiune calda a circuitului frigorific si este incalzit pentru a fi evacuat cu o temperatura putin mai mare decat cea. Cald si uscat, el este evacuat inapoi in camera. Umezeala se scurge intr-o tava de colectare, iar un dispozitiv plutitor este ridicat pe masura ce vasul se umple. Atunci cand vasul este plin, dispozitivul declanseaza un intrerupator electric ce opreste functionarea dezumidificatorului, iar pe panoul de comanda este semnalizat acest lucru. In acel moment rezervorul pentru condens trebuie golit.

2. Cum functioneaza dezumidificatorul – cum folosesti acest aparat

Dat fiind ca aparatul colecteaza apa din aer, rezervorul de colectare trebuie golit in mod regulat. Acest interval dintre goliri difera in functie de modelul aparatului si de eficienta sa, capacitatea rezervorului pentru condens, umiditatea din incapere. Unele dezumidificatoare au optiunea pentru drenaj continuu al condensului, situatie in care rezervorul nu mai necesita golire, dar trebuiesc amplasate langa o scurgere. Toate dezumidificatoarele pot fi setate sa se regleze umiditatea automat sau pot fi programate sa functioneze continuu, fara sa tina cont de umiditatea din incapere.

Pentru a seta corespunzator nivelul de umiditate, trebuie sa se tina cont de destinatia incaperii, suprafata si inaltimea acesteia, pentru a afla volumul de aer ce trebuie recirculat.

pozitia geografica, dar si de amplasarea cladirii in care acesta este folosit. Toate acestea te ajuta sa alegi varianta cu o capacitate optima de dezumidificare.

Cum functioneaza dezumidificatorul - cum folosesti acest aparat

Dezumidificatorul trebuie plasat intr-o zona cat mai a incaperii, nicidecum lipit de pereti sau piese de mobilier. Pentru a beneficia de cele mai bune rezultate in privinta calitatii aerului, poti alege un model care are si functie de ionizare a aerului. Acesta te va ajuta in privinta alergiilor, iritatiilor cailor respiratorii, durerilor de cap si iti va imbunatati calitatea somnului. De asemenea, poate avea efecte asupra capacitatii pulmonare, a sistemului imunitar si asupra starii tale generale de sanatate.

 

Este indicat ca dezumidificatoarele sa fie folosite si in spatii speciale, care au nevoie sa mentina un nivel al umiditatii cat mai adecvat, precum arhivele si muzeele, industria artizanala, dar si pentru situatii in care excesul de apa din aer este rezultatul inevitabil al activitatii desfasurate: pisicine interioare, centre de spa si wellness etc. Pentru fiecare dintre acestea, exista produse special concepute, precum dezumidificatoarele pentru piscine si spa, dezumidificatoarele pentru arhive si muzee sau dezumidificatoarele pentru salile de sport si wellness.

 

Dezumidificatorul este un aparat indispensabil in anumite industrii, dar si in unele zone geografice. Pentru ca acesta sa functioneze in mod optim, nu ezita sa ceri o oferta personalizata pentru nevoile tale sau ale companiei!

 

Sursa foto: Shuterstock.com, Unsplash.com

Distribuie:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Cuprins

Articole similare

Cel mai bun aer conditionat portabil

Cel mai bun aer conditionat portabil

Topul cu cele mai bune aere conditionate portabile vine in intampinarea nevoilor tale cu produse performante, extrem de siletioase si usor de transportat.   Cuprins:

Cel mai bun dezumidificator

Cel mai bun dezumidificator

Vrei sa reduci nivelul de umiditate din casa, sa scapi de mucegaiul nociv, care-ti poate pune in pericol sanatatea si sa elimini aburul produs in