Cum aleg un dezumidificator? Sfaturi pentru a obtine conditiile optime pentru locuinta sau afacerea ta!

Cum aleg un dezumidificator? Sfaturi pentru a obtine conditiile optime pentru locuinta sau afacerea ta!

In anumite tipuri de spatii, indiferent ca este vorba despre incaperi ale casei sau despre o afacere care necesita controlarea atenta a nivelului de umiditate, cum ar fi piscinele, centrele de wellness & spa, muzeele sau spatiile de productie si depozitare din unele industrii, asigurarea unui nivel optim de umiditate este esentiala pentru a-ti desfasura activitatea fara probleme.

Conditiile de umiditate neadecvate pentru perioade lungi de timp pot duce la deteriorarea mai rapida a vopselei lavabile, a suprafetelor din lemn si la aparitia mucegaiului, prin urmare, a problemelor de sanatate. Mai ales in cazul afacerilor, este important sa asiguri tuturor celor care-ti trec pragul o calitate inalta a serviciilor.

In continuare, poti afla mai multe despre ce dezumidificator se potriveste pentru nevoile tale.

Cuprins

 1. Alegerea unui dezumidificator pentru spatii casnice – cum obtii confortul in locuinta ta
 2. Cum sa aleg un dezumidificator pentru a oferi conditii optime clientilor?

 

1. Alegerea unui dezumidificator pentru spatii casnice – cum obtii confortul in locuinta ta

 

Daca locuinta ta este predispusa la un nivel mare de umezeala, este recomandata instalarea unui dezumidificator, pentru ca sanatatea, finisajele si piesele de mobilier sa nu fie afectate. Acest lucru este important mai ales in incaperile unde activitatile implica un nivel ridicat de aburi, care se acumuleaza pe pereti sub forma umiditatii – in baie si bucatarie.

 

Dezumidificatorul este unul dintre aparatele pentru locuinta in cazul caruia nu exista parametri universali, valabili indiferent de situatie. De aceea, ai nevoie de consultanta prealabila achizitionarii, pentru a afla exact dezumidificatorul cu caracteristicile necesare pentru indepartarea problemelor specifice din spatiul tau.

 

Uneori, chiar daca ai o camera mica de dezumidificat, poate fi necesar un aparat mai performant, daca nivelul de umiditate este accentuat si invers.

 

In general, caracteristicile carora sa le acorzi atentie cand alegi un dezumidificator pentru uz casnic sunt:

 

 • capacitatea maxima de dezumidificare timp de 24 de ore – in cazul aparatelor casnice, in general intre 8 si 24 L;
 • debitul de aer recirculat: 80 m3/h, dar poate ajunge la 300 m3/h;
 • capacitatea rezervorului pentru condens: 5-5,5 L;
 • consumul de energie electrica intre: 174-310 W/h;
 • nivelul de zgomot – redus, in general sub 41 dB.

 

Exista situatii in care dezumidificatoarele mai mici, sunt mai zgomotoase si au un consum mai mare de energie electrica, decat cele mai mari.

 

In cazul in care alegi un dezumidificator casnic cu performate mici, in afara de atractia pentru pretul redus, vei putea constata urmatoarele dezavantaje:

 • Goliri dese – datorita rezervorului pentru condens de capacitate redusa 1,5litri;
 • Consum mai mare de energie electrica, in comparatie cu un model cu performante duble de dezumidificare;
 • Zgomot mai mare.

 

Exista dezumidificatoare care desi sunt foarte compacte si usoare, au performante foarte bune de dezumidificare. Trebuie sa aveti in vedere ca acestea sunt asigurate de un echipament „fortat” si de multe ori vin la pachet cu o serie de dezavantaje cum ar fi zgomotul si consumul mare de energie electrica.

 

Pentru a simplifica parametrii care trebui urmariti pentru a compara performatele diferitelor dezumidificatoare, acestea sunt:

 • Capacitatea de dezumidificare – trebuie sa fie cat mai mare;
 • Consumul uzual de energie electrica – trebuie sa fie cat mai mic;
 • Zgomotul – trebuie sa fie cat mai redus.
Cum sa aleg un dezumidificator pentru a oferi conditii optime clientilor

Indiferent de tipul afacerii tale, in domeniul piscinelor si al centrelor de spa, al galeriilor de arta si al muzeelor sau al cabinetelor stomatologice, ai nevoie de solutii adecvate de asigurare a calitatii aerului impotriva umezelii. Astfel, te asiguri ca orice client gaseste ireprosabile serviciile si ca nu vor exista daune pentru activitatea ta, cauzate de un nivel prea mare de umiditate.

 

Iata cateva dintre principalele tipuri de dezumidificatoare pentru afaceri si caracteristicile lor esentiale:

 

 • dezumidificatoarele pentru piscine – acestea sunt de mai multe tipuri: cu montare in tavan, in incapere sau sub forma de centrale de dezumidificare; alegerea depinde de cantitatea de umiditate care trebuie evacuata, in urma dimensionarii, modul in care este structurata incaperea unde se afla piscina sau centrul de wellness, de inaltimea tavanului, dimensiuni si alte caracteristici;
 • dezumidificatoarele pentru industrie – acestea sunt disponibile cu diferite dimensiuni si capacitati de dezumidificare, aceasta depasind-o si de sute de ori pe cea a aparatelor casnice; alege varianta potrivita in urma dimensionarii necesarului de dezumidificare de catre un specialist, in functie de marimea afacerii tale si de specificul activitatii desfasurate sau de caracteristicile bunurilor din depozite;
 • dezumidificatoarele pentru muzee, arhive si alte spatii expozitionale – pentru siguranta operelor expuse in muzee, mai ales in cadrul cladirilor istorice unde sistemul de izolatie este inadecvat, instalarea unui dezumidificator este indispensabila; o varianta potrivita sunt dezumidificatoarele portabile profesionale, care pot fi mutate, in functie de nevoi, in alte incaperi ale spatiului expozitional sau in locurile unde acestea sunt depozitate;
 • dezumidificatoarele pentru constructii – pentru ca apa este utilizata in diferite etape de constructie unei cladiri, poate fi nevoie de un dezumidificator care sa asigure o calitate optima a materialelor si a finisajelor; in acest sens, ventilatoarele pentru constructii sunt si ele o optiune potrivita. Utilizarea unui ventilator, reduce semnificativ perioada necesara de dezumidificare.
dezumidificare depozite
Dezumidificatoare pentru piscine

Acestea fiind zise, precum este cazul oricarui alt produs, trebuie sa cunosti caracteristicile diferitelor tipuri de dezumidificatoare, insa, pentru a gasi cea mai buna varianta, trebuie sa beneficiezi in prealabil de consultanta. Altfel, poate exista riscul sa alegi un aparat care dezumidifica prea mult sau prea putin.

 

Sursa foto: Pixabay.com, Shutterstock.com

Distribuie:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Cuprins

Articole similare

Cel mai bun aer conditionat portabil

Cel mai bun aer conditionat portabil

Topul cu cele mai bune aere conditionate portabile vine in intampinarea nevoilor tale cu produse performante, extrem de siletioase si usor de transportat.   Cuprins:

Cel mai bun dezumidificator

Cel mai bun dezumidificator

Vrei sa reduci nivelul de umiditate din casa, sa scapi de mucegaiul nociv, care-ti poate pune in pericol sanatatea si sa elimini aburul produs in