Ce absoarbe umezeala din camera: Metode naturale pentru a reduce umiditatea la interior + De ce un dezumidificator este cea mai buna alegere

Ce absoarbe umezeala din camera- Metode naturale pentru a reduce umiditatea la interior + De ce un dezumidificator este cea mai buna alegere

Umiditatea crescuta a aerului poate duce la deteriorarea locuintei si poate avea afecta sanatatea locatarilor. Nivelul recomandat pentru mediile interioare este intre 30% si 50% umiditate relativa, nivelurile mai mari decat acestea fiind nesanatoase si ineficiente. Exista, de asemenea, perioade ale anului in care casa nu are neaparat nevoie de incalzire sau racire, dar poate avea nevoie totusi de controlul umezelii. Din fericire, umiditatea interioara poate fi scazuta prin anumite metode eficiente de dezumidificare.

Cuprins

  1. Cum sa scapi de umezeala din casa prin metode naturale
  2. Dezumidificatorul – solutia impotriva umezelii

2.1.Cum scapi de umiditate: De ce ai nevoie de un dezumidifcator

2.2. Eliminarea umezelii din casa: De ce sa tii cont inainte sa-ti iei un dezumidificator

1. Cum sa scapi de umezeala din casa prin metode naturale

 

Exista mai multe semne care arata ca nivelul de umiditate din casa ta este prea ridicat. De exemplu, petele de mucegai in colturile camerelor si pe tavane ar putea fi un semn ca exista prea multa umiditate in aer. Un alt semn clar de umiditate excesiva intr-o casa este condensul – care poate fi observat, de obicei, pe ferestre. Alti indicatori la care trebuie sa ai grija sunt mirosurile de mucegai, lemnul putrezit si petele de apa de pe gresie si geamuri. Daca observi oricare dintre aceste semne, poti masura umiditatea din casa cu un kit de testare. Daca rezultatul este mai mare de 50%, ar trebui sa iei masuri pentru a reduce umiditatea de la interior.

 

Cea mai buna modalitate de a scapa de umiditatea excesiva este achizitionarea unui dezumidificator. Insa, daca aceasta nu este o optiune pentru tine, exista cateva metode la indemana prin care poti reduce umezeala din camera. Iata care sunt acestea:

 

  • Foloseste clorura de calciu

Clorura de calciu poate avea un efect benefic asupra casei tale – pozitioneaza vase umplute cu clorura de calciu in zonele cu probleme ale casei. Aceasta substanta chimica absoarbe in mod natural umezeala din aer si este relativ ieftina. Este disponibila sub forma de pulbere poate fi achizitionata in majoritatea magazinelor de bricolaj.

 

  • Aeriseste casa

Poate ca cea mai la indemana metoda de a reduce semnificativ umiditatea din casa este imbunatatirea ventilatiei. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa deschzi usile si ferestrele regulat. De asemenea, ventilatoare plasate in zonele cu probleme poate mentine improspatarea aerului. O idee buna este sa le instalezi in zonele din casa care sunt deosebit de susceptibile la niveluri ridicate de umiditate – cum ar fi podul, bucataria si baia.

 

  • Fa dusuri scurte

Cea mai mare sursa de umiditate in majoritatea caselor este baia – in special, dusurile. Asigura-te intotdeauna ca ai un sistem de ventilare in functiune in timp ce faci dus si lasa apoi usa si ferestrele deschise timp de aproximativ 30 de minute dupa aceea. Scurtand timpul petrecut la dus, poti reduce semnificativ cantitatea de umiditate pe care o eliberezi in casa.

 

  • Remediaza scurgerile

Daca observi urme de apa pe pereti sau pardoseala, exista sansa sa ca o teava sa se fi fisurat. Cel mai bun lucru de facut in acest caz este sa chemi un instalator pentru a investiga situatia. Scurgerile provocate de tevi sparte pot sa fie cauza pentru nivelurile ridicate de umiditate, asa ca verifica mereu instalatia de la interior inainte de ajunge la o concluzie.

 

  • Foloseste surse de caldura uscata

Ori de cate ori este posibil, utilizeaza caldura uscata in camerele casei. Centrala pe gaz este o modalitate eficienta de incalzire a unei locuinte, insa poate agrava problemele daca locuinta sufera deja de un nivel ridicat de umiditate. Folosirea unei sobe pe lemne sau a unui radiator incalzeste si usuca aerul in acelasi timp. Este important de retinut ca mentinerea umiditatii intre 30 si 50% intr-o casa este benefica.

 

  • Utilizeaza bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu are tot felul de intrebuintari, iar dezumidificarea este una dintre ele. Este o alegere excelenta deoarece este atat de ieftin si usor de gasit in orice magazin. Desi bicarbonatul de sodiu este o optiune excelenta pentru un dezumidificator, aceasta metoda este ideala pentru un spatiu mai mic, cum ar fi un dulap.

Cum sa scapi de umezeala din casa prin metode naturale

2. Dezumdificatorul – solutia impotriva umezelii

Dezumidificatoarele de uz casnic sunt aparate utile care ajuta la mentinerea nivelurilor recomandate de umiditate. Acestea lucreaza pentru a curata aerul de excesul de umiditate si pentru a preveni aparitia mucegaiului, bacteriilor si a altor particule daunatoare, care pot duce la o varietate de probleme de sanatate pe termen lung. Pentru a face cea mai buna alegere, exista cateva aspecte de luat in considerare atunci cand cumperi un dezumidificator.

2.1.Cum scapi de umiditate: De ce ai nevoie de un dezumidificator

Dezumidificatoarele sunt unitati eficiente care vin cu multe beneficii pentru spatiul tau. Acestea elimina variabile potential periculoase care pot afecta atat casa, cat si familia si chiar animalele de companie. Iata cateva motive pentru care ar trebui sa ai un dezumidificator in casa ta:

  • Previne aparitia mucegaiului

Mucegaiul este cosmarul oricarui proprietar. O specie fungica care determina descompunerea materialelor naturale printr-un proces cunoscut sub numele de biodegradare, mucegaiul poate deveni periculos daca este lasat sa se dezvolte, punand in pericol sanatatea tuturor celor din gospodarie.

Cum scapi de umiditate- De ce ai nevoie de un dezumidificator

Simptomele alergiilor la mucegai pot include: iritatia ochilor si a gatului, eruptii cutanate, stranut, mancarime in gat si tuse. In plus, este un factor care poate provoca atacuri de astm pentru cei care sufera de aceasta afectiune. Aerul umed este mediul ideal pentru ca mucegaiul sa infloreasca, iar un dezumidificator poate elimina surplusul de umezeala, impiedicand in acelasi timp cresterea noilor culturi de mucegai.

  • Elimina alergenii

Acarienii sunt o cauza comuna pentru multe simptome legate de afectiunile respiratorii si se dezvolta mai ales in zonele cu clima calda. Dezumidificatoarele sunt un ajutor de nadejde pentru eliminarea mediului in care se dezvolta acarienii. Desi probabil ca nu iti vei scapa niciodata complet casa de praf, exista o multime de lucruri pe care le poti face pentru a-l tine la distanta.

  • Iti protejeaza casa

Nivelurile ridicate de umiditate pot distruge integritatea structurala a casei. In timp, umiditatea poate afecta lemnul, inclusiv grinzile de sustinere, provocand deformarea si chiar despicarea acestora. De asemenea, peretii de beton pot fi afectati, deoarece mucegaiul poate creste chiar sub straturile de vopsea, iar armaturile metalice pot incepe sa rugineasca. Un dezumidificator este o modalitate extrem de eficienta de a preveni deteriorarea lenta a casei, creand in acelasi timp un mediu de viata mai sanatos.

  • Poate fi folosit in orice camera

Indiferent daca problema cu umiditatea este la subsol sau in dormitor, exista un dezumidificator conceput special pentru acel spatiu. De fapt, multe produse populare pot fi folosite in toate aceste incaperi. Unele dintre acestea ofera o caracteristica numita „functionare la temperatura scazuta” care permite folosirea si in sezonul rece, ceea ce fac aceste aparate sa fie perfecte pentru utilizarea pe tot parcursul anului. Mai mult, majoritatea dezumidificatoarelor casnice sunt echipate cu roti pentru o mobilitate convenabila, permitand unitatii sa fie transportata cu usurinta din camera in camera.

2.2. Eliminarea umezelii din casa: De ce sa tii cont inainte sa-ti iei un dezumidificator

Daca locuinta ta se confrunta cu mucegai, iar  umiditatea condenseaza pe ferestre si tevi, acestea sunt semne clare ca umiditatea este prea ridicata. Dusul, masina de spalat si gatitul in bucatarie sunt activitati care contribuie la cresterea umiditatii din locuinta, ceea ce poate fi problematic. Un dezumidificator poate rezolva toate aceste probleme. Dar cum alegi aparatul potrivit pentru casa ta? Cand cumperi un dezumidificator, ia in considerare urmatoarele aspecte:

  • Tipul de unitate potrivit

Atunci cand cumperi un astfel de aparat, prima decizie este dimensiunea unitatii necesare. Pentru probleme semnificative, persistente, de umiditate ridicata, poate o mai buna optiune ar fi un dezumidificator profesional, care utilizeaza sistemul de incalzire si racire al casei pentru a reduce umezeala in intreaga locuinta. Dar, daca umiditatea ridicata este periodica si in zone localizate, cum ar fi dormitorul, un dezumidificator portabil pentru uz casnic isi va face foarte bine treaba.

  • Portabilitate

Dezumidificatoarele portabile sunt cele mai populare modele pentru casele care au probleme periodice cu umiditatea. Progresele tehnologice au facut ca aceste aparate sa fie usor de utilizat, accesibile si eficiente in imbunatatirea calitatii aerului unei case. Scopul este de a alege unul care este eficient in reducerea umiditatii interioare si mentinerea acesteia la niveluri optime. Dezumidificatoarele portabile difera intr-o varietate de moduri. Iata cateva sugestii pentru a alege unul care sa functioneze optim in casa ta.

  • Dimensiunile optime

Alege un dezumidificator care sa se potriveasca spatiului in care va functiona. Pentru a gasi un aparat de dimensiuni adecvate, trebuie sa cunosti suprafata camerei si sa ai o idee generala despre nivelul de umiditate al spatiului respectiv. Capacitatea de uscare a unui dezumidificator este masurata prin cata apa poate elimina din aer in 24 de ore. Asociatia producatorilor de electrocasnice (AHAM) stabileste standardele pentru dimensionarea dezumidificatoarelor pentru a se potrivi nevoilor proprietarului. Majoritatea producatorilor imprima o diagrama usor de urmarit pe ambalaj, pentru a te ajuta sa alegi dimensiunea potrivita pentru spatiu.

  • Controlul automat al umiditatii

Alege un umidificator cu comenzi automate pentru monitorizarea si setarea nivelurilor de umiditate relativa. Umiditatea relativa optima intr-o casa ar trebui sa fie intre 40% si 50% vara si 30% si 50% iarna. Dezumidificatoarele cu higrometre incorporate masoara umiditatea relativa si afiseaza valoarea acesteia. Un umidistat reglabil permite selectarea nivelului dorit de umiditate, iar dezumidificatorul il va mentine automat, functionand in regim de pornit – oprit.

  • Capacitatea de dezumidificare

Cu cat este mai mare aparatul, cu atat capacitatea de absorbtie este mai mare. Bineinteles, daca probleme intampinate sunt doar intr-o camera a casei, atunci o unitate destinata uzului casnic, de dimensiuni standard, poate fi eficient. Dezumidificatoarele cu rezervoare ce au incarcare frontala sunt cel mai usor de golit. Majoritatea aparatelor portabile sunt echipate cu drenare automata gravitationala si vin cu o conexiune pentru furtunul de condens, doar ca dezumidificatorul va trebui sa fie amplasat intr-o zona in care furtunul poate goli apa, cum ar fi un sifon de pardoseala

  • Optiunea de dezghetare

Daca intentionezi sa il folosesti in sezonul rece, alege un dezumidificator care poate functiona la temperaturi scazute si care este prevazut cu functia de dezghetare automata. Evaporatorul unui dezumidificator s poatet ingheta atunci cand temperaturile interioare scad sub 10 grade Celsius. Desi este posibil sa platesti putin mai mult pentru functia de dezghetare automata, poate fi o investitie buna pe termen lung.

  • Nivelul de zgomot produs

Aparatele zgomotoase sunt neplacute, mai ales daca dezumidificatorul este folosit in camera de zi sau intr-un dormitor. Dezumidificatoarele cu ventilatoare cu doua viteze functioneaza silentios la niveluri mai scazute de umiditate. De asemenea, pot reduce costurile facturilor pentru energia electrica. De aceea este indicat sa verifici nivelul de zgomot al unui dezumidificator inainte de a face achizitia.

 

  • Filtre lavabile

Unele modele au filtre care protejeaza evaporatorul/condensatorl de murdarie si praf. Asigura-te ca modelul ales este echipat cu filtre care pot fi indepartate si spalate cu usurinta. Expertii recomanda ca filtrele sa fie intretinute cel putin o data la doua luni, pentru a prelungi viata acestora. In functie de mediul in care functioneaza, intervalul de curatare poate fi mai scurt, de exemplu cateva ore, pentru dezumidificatoarele care sunt aplasate intr-o uscatorie de covoare.

Dezumdificatorul - solutia impotriva umezelii

Asadar, Exista multe metode naturale de a reduce umiditatea din casa. Insa, pentru a crea un mediu de locuit sigur si confortabil, este necesar sa iei masurile necesare la timp si sa monitorizezi regulat nivelurile de umiditate de la interior. Insa, dezumidificatoarele raman cea mai eficienta metoda de a reduce nivelurile ridicate de umezeala. Un dezumidificator este un aparat relativ simplu, special conceput pentru a extrage excesul de umiditate din casa, facand spatiile interioare mult mai confortabile si sanatoase pentru locatari.

Surse foto: Shutterstock.com, Pexels.com.

Distribuie:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Cuprins

Articole similare

Cel mai bun aer conditionat portabil

Cel mai bun aer conditionat portabil

Topul cu cele mai bune aere conditionate portabile vine in intampinarea nevoilor tale cu produse performante, extrem de siletioase si usor de transportat.   Cuprins:

Cel mai bun dezumidificator

Cel mai bun dezumidificator

Vrei sa reduci nivelul de umiditate din casa, sa scapi de mucegaiul nociv, care-ti poate pune in pericol sanatatea si sa elimini aburul produs in