Nivelul optim de umiditate in camera si de ce este important sa tii cont de acest aspect

Nivelul optim de umiditate in camera si de ce este important sa tii cont de acest aspect

Calitatea aerului este un factor extrem de important pentru sanatatea si confortul familiei tale. Tocmai de aceea, trebuie sa te asiguri ca nivelul de umiditate din casa ta este unul optim si nu afecteaza starea de sanatate. Vei afla din acest articol care este nivelul optim de umiditate in camera, cum poate afecta aerul pe care il respir, precumi si somnul. De asemenea, vei gasi informatii despre ce poti face pentru a tine sub control umiditatea in casa ta.

Cuprins:

  1. Ce trebuie sa stii despre umiditatea recomandata in camera
  2. Cum sa obtii un nivel optim de umiditate in casa ta
  3. Importanta unei umiditati optime pentru sanatatea si confortul familiei tale
Ce trebuie sa stii despre umiditatea recomandata in camera

1. Ce trebuie sa stii despre umiditatea recomandata in camera

Umiditatea este cantitatea de vapori de apa din aer dintr-o incapere. Exista doi termeni importanti atunci cand vorbim despre umiditate: umiditatea absoluta si umiditatea relativa. Umiditatea absoluta este cantitatea reala de umiditate din aer, in timp ce umiditatea relativa este cantitatea de umiditate din aer corelata la cantitatea de umiditate pe care aerul o poate pastra la temperatura curenta.

 

Chiar daca doua camere au aceeasi cantitate de umiditate in aer (umiditate absoluta), o camera mai rece va avea o umiditate relativa mai mare decat o camera mai calda. Umiditatea absoluta determina cat de umed se simte un spatiu si are, ca urmare, un impact mai mare asupra confortului tau. 

 

Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului, cea mai buna umiditate relativa interioara se incadreaza intre 30% si 50% si nu trebuie sa depaseasca 60%. Alte studii sugereaza ca 40% pana la 60% este un interval mai bun. Oricum, 60% pare sa fie pragul convenit pentru umiditatea interioara.

Cum sa obtii un nivel optim de umiditate in casa ta

2. Cum sa obtii un nivel optim de umiditate in casa ta

Este important de stiut ca mentinerea unui nivel adecvat de umiditate intr-o camera este un lucru care poate fi masurat si reglat. Multe dispozitive pot masura atat temperatura, cat si umiditatea dintr-o casa asa ca poti sa incepi sa verifici mai des acesti indicatori. Acorda atentie umiditatii mai ales in camerele in care petreci cel mai mult timp. De exemplu, crearea unui mediul ideal de dormitor pentru somn poate avea un impact semnificativ asupra calitatii somnului.

Iata cateva sfaturi pentru un nivel optim de umiditate intr-o camera:

  • Foloseste un dezumidificator. Acest dispozitiv functioneaza prin recircularea aerului umed prin serpentine reci pe care condenseaza umiditatea , inainte de a elibera aerul uscat inapoi in Este una dintre cele mai bune solutii pentru eliminarea excesului de umiditate. Asigura-te ca alegi cel mai bun dezumidificator potrivit pentru nevoile si casa ta.
  • Aeriseste mai des. Umiditatea se poate acumula intr-o casa din activitatile de zi cu zi, cum ar fi uscarea hainelor in interior, aburul de la gatit sau de la baie. Aerisirea regulata permite ca umiditatea sa scada pana la un nivel optim.

Evita uscarea hainelor in casa. Chiar daca poate fi comod sa usuci hainele in interior, mai ales cand afara sunt temperaturi foarte scazute, evita pe cat posibil sa faci asta. Nu va duce decat la cresterea brusca a umiditatii din casa si la aparitiacondensului.

Importanta unei umiditati optime pentru sanatatea si confortul familiei tale

3. Importanta unei umiditati optime pentru sanatatea si confortul familiei tale

 

Cand umiditatea este mai mare de 50%, nu numai ca te vei simti inconfortabil, ci si umiditatea crescuta din aer poate duce la aparitia mucegaiului si la condens pe ferestre sau la baie. Condensul are ca rezultat picaturi de apa, iar aceasta apa poate provoca in cele din urma degradarea peretilor sau ale parchetului.

 

De asemenea, un nivel optim de umiditate se poate dovedi foarte important pentru calitatea somnului. Daca ar fi sa dormi intr-o camera cu umiditate mare, ciclul tau de somn poate afectat. Deoarece corpul tau nu este capabil sa-si regleze temperatura in timpul etapei de somn profund, corpul tau va aloca mai multa energie pentru a mentine temperatura. De fapt, etapele tale de somn profund vor fi mai scurte si este mai probabil sa te trezesti des din cauza disconfortului. Si cum somnul joaca un rol important pentru sanatate, este nevoie sa te ocupi cat mai repede de crearea unui nivel adecvat de umiditate.

 

Mai mult decat atat, o camera mai umeda poate declansa alergii. Deoarece mucegaiul se dezvolta in medii umede, este mai probabil sa dezvolti bronsita, infectii respiratorii si alte probleme de respiratie care pot cauza tulburari de somn. 

 

 

Daca problema nivelului de umiditate nu a fost pana acum pe lista ta de prioritati este cel mai bun moment sa te asiguri ca tu si familia ta respirati un aer curat. Verifica nivelul de umiditate din fiecare camera si ia toate masurile necesare pentru a regla acest indicator atat de important pentru calitatea vietii tale.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Distribuie:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Cuprins

Articole similare

Cel mai bun aer conditionat portabil

Cel mai bun aer conditionat portabil

Topul cu cele mai bune aere conditionate portabile vine in intampinarea nevoilor tale cu produse performante, extrem de siletioase si usor de transportat.   Cuprins:

Cel mai bun dezumidificator

Cel mai bun dezumidificator

Vrei sa reduci nivelul de umiditate din casa, sa scapi de mucegaiul nociv, care-ti poate pune in pericol sanatatea si sa elimini aburul produs in